MindfulPresence

“The nature of being human is that we get caught in anger and judgment, hurt and fear. Mindfulness helps us to experience what it means to be without anxiety towards this universal emotional conditioning as it appears in ourselves and others. Condemning imperfection binds our identity with an imperfect self. As we learn to pause and open to the direct embodied experience of emotions, we discover a space of presence that is filled with compassion and wisdom. Like the ocean, we can include difficult waves of experience and yet remember our inherent vastness, mystery and wholeness.” (Tara Brach)

images (3) Mindfulness -Tudatos, éber jelenLét
Jelenlét a vezetésben – Vezetés a jövőből


A mindfulpresence-tudatos jelenlét alapozó, bevezető képzési nap

Időpont: November 29. Advent első vasárnapja, 10h-17h
Hely: Remeteszőlős
Képző: Ruzsa Ágota

Mindfulness, Remete2015A mindfulness eredendő képességünk. Általa belső tereket nyitunk, ahol a tudatos jelenlét forrása felfakadhat önmagunkban.  E forrás táplálhatja a tanulás, fejlődés, munka és gyógyulás folyamatát. A buddhista és jóga és teremtő figyelem gyakorlatok adaptációja során spirituális utakat járni nem kell, hitrendszerekben elmélyülni nem kell és nem elvárás. Ugyanakkor mindazon utak kiteljesedésében is nagy erőforrássá válhat.

Látható és érzékelhető eredménye:

Nagyobb belső egyensúly, önkiegyensúlyozó kontroll, életünkben, munkánkban kiteljesedettebb részvétel. Mindez a flow élmény, az öröm állapotát képes állandósítani, miközben a nehézségek és kihívások is pontos  észlelésünk terében maradnak.
Reakció és ítélkezés mentes cselekvő jelenlét, melynek eredménye

 • Tartósan javulnak a megelőzés esélyei
 • Hatványozott energia és örömteli kiteljesedés élménye
 • Megerősödött képesség a relaxációra
 • Jobb önértékelés, önbecsülés
 • Fájdalom csökkentés és azzal való megbirkózás képessége
 • Rövid távú és hosszabban kiható stresszhelyzetekkel történő megbirkózás képessége
 • Rendszerszintű döntések kialakításának képessége
 • Intuícióval párosult intellektus

Tudatosan ránézek helyzetekre, kihívásokra és kreatív, reakció mentes döntéseket hozok.  Mindlessness – eszetlenség, mikor nem érzékeljük magunkat és a környezet teljességét, mikor részmegoldásokat hozunk, görcsölünk és látásmódunkban beszűkülünk. Életünket automata módra állítva gépies cselekedetekben robotolunk.

A jól-lét kiegyensúlyozott állapotának visszaállításához a tudatos jelenlét igazi gyújtópont lehet.Ráébredhet önmaga valódi énjére: azzá lehet, aki valójában.

Hathatós az alábbi területeken:
Stressz
munka, iskola, pénzügyek, betegség, öregedés, gyász, létbizonytalanodás, mikor azt érzem, a kontrol elveszett.
Betegség állapotában
krónikus fájdalom,magas vérnyomás , rák, szívbaj, asztma,depresszió, bőrkiütések, fejfájás, stb.
Pszichés nehézségekben 
szorongás, pánik, depresszió,kimerültség, alvászavarok
Megelőzés és wellness
egészség növelő, megelőzést fokozó, öngondoskodás, társadalmi részvétel és személyes reziliencia
Társadalmi felelősségvállalás
nagyobb látószög, rendszerérzékenység, együttérző képesség
Döntéshozatal
beszűkült látásmód, döntésképtelenség,

Kiegészítő hatása a tanulási folyamatokban is sokszorosan bizonyított.

Társ-szervezeteink a JelenLét Műhelyek kialakításában:
SoL Hungary,
a Global SoL hálózat alapító tagja…Az MIT egyetem Üzleti iskolájából kinőtt vezető és szervezetátalakító műhelyközösségek hálózata.
2006 óta ajánl fel képzéseket spirituális praxisként szervezeti és vezető fejlesztés terén. 2008 óta, mikor Jon Kabat-Zinn itt járt, a mindfulness gazdagította a Presence alappú coaching és facilitálás alapozó kompetenciáinak sorát.  Így vált mostanra a SoL Intézet munkatársai által tartott képzések a coaching, a facilitálás és a vezetőfejlesztés program alapját képezi.
Személyes és kiemelten sprirituális utat követő érdeklődőink általában az AGA programjait részesítik előnyben.
A gyógyulás, rákbetegség útján járók pedig szakmai szövetségesünk, a Tűzmadár alapítvány programjait látogatják.

JELENLÉT Műhelyek
Módszereink az MbSR mellett az MIT egyetemen kidolgozott Teremtő Dialógus (Isaacs) és az abból továbbfejlesztett (Senge-Scharmer-Jaworski, et) Presencing™, U elmélet: JelenLét a Vezetésben-Vezetés a jövőből, (SoL) valamint a 80-s években J.Heron által kidolgozott co-counselling és Hatos fogat ™ tanácsadói és a 7 sugártan, a Bach virágterápia és a sámán hagyományokon nyugvó társ-utazás (AGA), valamint a rendszerdinamika (SOL) módszereinek integrálásából, a rendszertudatosságot is beemelve alakult ki. Komplex és Integrált: holisztikus megközelítés.

Olyan figyelemmel tudunk jelen lenni és odafigyelni arra, ami épp van, életterünk bármely terében, hogy ennek köszönhetően belső és külső életünk minden rezdülésével, árnyalatával kiteljesedettebb kapcsolati életháló: TéRháló-teremtő élő rendszerek hálójába szőtt életet élhetünk.

Ennek köszönhetően nagyobb rálátással megtapasztaljuk  az elme és a test, a lélek és a racionális gondolkodás viszonyát, az érzelmek és gondolatok kapcsolatát és döntéseink belső mechanizmusát. Igy holisztikus térbe emeljük  tanulási folyamatainkat, megéljük a szabad választás lehetőségét, átéljük az életet, a munka teljességét, mozgósíthatjukk belső erőforrásainkat. Igy válhat a mindfulness a humán erő forrásává: a folyamatos fejlődés, a gyógyulás és az elfogadás dinamikus áramlatainak jelenLétben tartó állapota.

Orvosi és Szervezetfejlesztési szempontból kutatásokkal alátámasztott, évezredek alatt finomra hangolt praxis a tanulás, fejlődés és gyógyulás érdekében. Már vagy 30 éves tudományos kutatás és min. 2.5 ezer éves tapasztalat támasztja alá mostani ismereteinket. A mindfulness alapú életvitel pozitív változást eredményez testi, lelki és szellemi életünkben, így csökkenti a betegség esélyét, annak tüneti fájdalmait, növeli lelki és szellemi rezilienciánkat, megküzdő képességünket és hatékonyabbá teszi döntéshozatalunkat, együttműködési képességünket, szellemi kapacitásunkat vezetői feladatainkban és team, munkahelyi kapcsolatainkban, valamint kreatív probléma megoldási kísérleteinkben.
Kiteljesedés élmény.

Kezdetektől számítva már ca. 22,000 végezte el a MBSR tréning programot a UMass keretében. 6,000  orvos-kutató általi hivatkozása van a tudományos irodalomban.  Több,  mint 750 MBSR program fut a világ számos pontján. 2002 óta az MIT U.lab programja együtt a Presencing Intézettel most már évente 2x olyan fejlesztési online programot működtet, amelyet alkalmanként 40-50 ezer résztvevővel tartanak. Mi a SoL Hu és az AGA és a Túzmadár alapítvánnyal együttműködve és különböző célcsoportokra hangolva indítottuk el ezt a munkát.

 

A Mindfulness európai történet a vezetésben kialakult folyamatból

 1. Kína elfoglalja Tibetet…
 2. 1967-1987.Chögyam Trungpa Rinpoche Európában és az USA-ban
 3. 1930- 1986. J.Krishnamurti előadássorozatai
  stb.
 4. 1972. Római Klub első jelentése: A Növekedés határai, a fenntartható szervezetek, gazdaság és társadalom komplex kutatása: Jay Forrester, MIT egyetem Rendszerdinamika tanszék:
  Sustainability InstituteDennis és Donella Meadows és Sloan School of Managment, OLC-SoL, Peter Senge,
  Co-Counselling International, John Heron, Dency Sergent
  Human Potential Research Group, Univ of Surrey, UK and Cooperative Inquiery-Action Learning, Bath
  1979. Jon Kabat-Zinn megalapította a Mindfulness alapú Stress Csökkentő Klinikát a Massachusetts Egyetem Orvosi Karán.
  Shamballa Institute – 1999. Authentic Leadership, ALIA,
  2000- Presence SoL könyv, majd az U.Lab: Vezetés a jövőből és a Presencing Institute

  A mindfulness inherens belső emberi képességünk. Olyan figyelemmel tudunk jelen lenni és odafigyelni arra, ami épp van, életterünk bármely terében, hogy ennek köszönhetően belső és külső életünk minden rezdülésével, árnyalatával kiteljesedettebb kapcsolati, finomháló szövedékbe kerülünk.  ÉLMÉNY kiteljesedése. A tudatos jelenLét  folyamatos életpraxis, melynek rendszeres gyakorlása a tisztánlátás, az intuitív felismerések, megértések, rádöbbenések  sorát hozza életünkben. Öröm és lelki könnyebbség útján élünk.

Már vagy 30 éves tudományos kutatás és min. 2.5 ezer éves tapasztalat támasztja alá mostani ismereteinket. A mindfulness alapú életvitel pozitív változást eredményez testi, lelki és szellemi életünkben, így csökkenti a betegség esélyét, annak tüneti fájdalmait, növeli lelki és szellemi rezilienciánkat, megküzdő képességünket és hatékonyabbá teszi döntéshozatalunkat, együttműködési képességünket, szellemi kapacitásunkat vezetői feladatainkban és team, munkahelyi kapcsolatainkban, valamint kreatív probléma megoldási kísérleteinkben.
Kiteljesedés élmény.

Résztvevőink az elme kisimulása, a lélek „sugárzása”, a tiszta tudat és elkötelezett cselekvés útján járnak.
A Képzéseket koordinálja és esetenként tartja: Ruzsa Ágota Éva, MA, tudatos jelenlét/presencing facilitátor és coach, metafizika tanító, rendszerállító. A Society for Organisational Learning Globális közösségének alapító tagja, 4 éven át vezetőségi tagja és a hazai SoL alapító elnöke, a nemzetközi presencing közösség tagja, a mindfulness alapú fejlesztés elkötelezettje. Az alapokat a 70-s évek végén és a 80-s években a belső spirituális praxis kialakulásának folyamatában Szepes Mária és W.Charon, majd Gill Wright és John Heron tanításai és szemlélete adta. Mindezeket az általa,  1989-ben létrehozott  Ariadne Gaia alapítvány (AGA) keretében immáron 30 éve elérhetővé teszi az élet számos terében. Az üzleti világban, vezetőképzésben pedig 10 éve az általa társ-alapított SoL keretében. Az elmúlt években a tudatos jelenlét, a spirituális és metafizikai módszerek elkötelezett tanuló tanítója vagyok.  Az MbSR-t pedig személyesen a Fazekas Gábor szervezésében,  Jon Kabat-Zinn értelmezésében, tanításában ismertem meg.
Legfőbb célunk a tudatos és felelős társadalom kialakulásában aktívan részt vállalni.

Mindenkit szeretettel várunk, aki erőt, energiát és tiszta szándékot érez magában és részt akar venni a közös alkotó munkában.

%d bloggers like this: